ligfiets.be - startpagina
        De Ligfiets GENT - Lange Violettestraat 49 - 9000 Gent - Tel. 09 225 07 77
      De Ligfiets ANTWERPEN - Steenhouwersvest 25 - 2000 Antwerpen - Tel. 03 293 74 56

Onze winkels
Ligfietsen
Vouwfietsen
Accessoires
Verhuur
Contact
Links
Faq

Nieuws
Events
Team
Onze klanten
Reisverslagen

LigfietsenIs een ligfiets echt sneller?

Ja, iemand op een ongestroomlijnde ligfiets heeft wat minder luchtweerstand dan iemand die diep voorover gebogen op een gewone racefiets zit. Bij gelijke omstandigheden en afmontage is hij dus wat sneller. De ligfietser zit er bovendien heel wat meer relaxed bij! Zo heeft een goede lage ligfiets met een stroomlijnpuntje achter de bestuurder een luchtweerstand die maar liefst 30% lager is dan van een gewone racefiets! Volledig gestroomlijnde ligfietsen kunnen echt snel zijn. Van amateurs die daarmee snelheden boven de 80km/uur halen kijkt niemand meer op, het wereldrecord staat op 130km/uur (sprint). Het werelduurrecord staat op dit moment bij de mannen zelfs op ruim 81 km en bij de dames op ruim 68km.

Zit je niet veel te laag op een ligfiets?

Je zit wel lager dan op een gewone fiets, maar bij een deel van de fietsen zit je op ooghoogte met de meeste automobilisten. De iets lagere positie wordt echter ruimschoots goedgemaakt door het betere overzicht. Op een ligfiets kun je makkelijker om je heen kijken omdat je niet voorover zit. Achterom kijken kan simpel opgelost worden met een stuur- of brilspiegeltje. Wel is het zo dat extreem lage ligfietsen die bedoeld zijn voor races duidelijk minder geschikt zijn voor druk stadsverkeer.

Krijg je een stijve nek op een ligfiets?

Nee, eigenlijk zou een ligfiets een zitfiets moeten heten. De houding op een ligfiets is het best te vergelijken met onderuit gezakt op een bank zitten, terwijl rijden op een rechtopfiets het meeste lijkt op hangen op een barkruk. Waar krijg je nu een stijve nek van?

Kun je met een ligfiets de bergen in?

Zeker wel, de rechtop fietser moet in de trappers gaan staan om goed de heuvel op te kunnen. Daarbij zetten de benen zoveel kracht dat met de armen het lichaam op de plaats moet worden gehouden. Dat is verspilde energie. De ligfietser die evenveel kracht zet wordt gewoon wat steviger in zijn comfortabele stoeltje gedrukt en kan het bovenlichaam blijven ontspannen. Door de lage snelheid verlies je bij het klimmen het voordeel van de lagere luchtweerstand. Bij het afdalen daarentegen worden hogere snelheden bereikt.

Word je niet vreselijk nat als het regent?

Ongeveer net zo nat als op een rechtopfiets, maar er is uitstekende regenkleding te koop die ook heel goed voldoet bij het ligfietsen. Overigens heb je als je door een plas rijdt geen last van opspattend water! Gestroomlijnde (overkapte) ligfietsen zijn niet alleen veel sneller maar ook veel droger.

Is het gevaarlijker als je valt?

Bij een valpartij vliegt 'n rechtopfietser met de handen en het kwetsbare hoofd naar voren. Een ligfietser blijft in het zitje en vangt de klap op met zijn benen en die kunnen heel wat meer opvangen dan hoofd en handen! Meest voorkomend letsel op een ligfiets is schaafwonden.

Kun je voldoende bagage meenemen voor een ligfietsvakantie?

Ja, op een ligfiets kan zeker zoveel bagage als op een randonneur, alleen de manier van bepakken is anders. Je kunt, behalve gewoon achterop, ook heel veel bagage kwijt onder je stoeltje. Voordeel is dat je niets aan je voorwiel hoeft te hangen. Het grootste probleem is eigenlijk dat je je in moet houden om niet teveel mee te nemen.

Heb je niet meer ruimte nodig om 'm te stallen?

Nee, al lijkt hij langer omdat hij lager is, in feite zijn de meeste ligfietsen ongeveer even lang (en breed) als een gewone fiets. Een volledig gestroomlijnde fiets is wel langer.

Krijg je geen klap als je door een kuil rijdt?

Dat hangt ervan af of de ligfiets vering heeft of niet. Je kunt niet even op de trappers gaan staan als er een kuil aankomt. Op een ligfiets zonder vering moet je het wat dat betreft gewoon wat rustiger aan doen. De vering op de meeste ligfietsen werkt zo goed dat mensen met rugklachten beter voor een ligfiets dan voor een rechtop- of racefiets kunnen kiezen.

Val je niet gemakkelijk achterover?

Nee, juist niet! Omdat het zwaartepunt (het gewicht) veel lager ligt, kun je een steilere helling op zonder dat de ligfiets de neiging krijgt te kantelen. Om dezelfde reden kunnen ligfietsers heel hard remmen zonder over de kop te slaan.

Zijn er dan geen nadelen?

Jawel, de ventilatie van de stoel is nog vaak een probleem. Je krijgt sneller een natte rug door transpiratie. Vochtafvoerende onderkleding vermindert het probleem. Het voordeel is wel dat bij koud weer de rug (nieren) goed warm blijven. Er wordt druk geëxperimenteerd met andere materialen en constructies om de natte rug te verminderen.